۱۳۹۴ دوشنبه ۷ ارديبهشت  - 2015 4 Tuesday
آرشیو خبر آمار بازدید: 845 کد مطلب: 775  

توصیه های پزشکی برای روزه داران

در واقع غذاهایی كه در قرآن و احادیث نامی از آنها به میان آمده است ، غذاهایی متعادل ، سالم و منطبق بر نیازهای بدن هستند كه به تعادل عملكردهای بدن در طی ماه رمضان كمك می كنند. غذاهایی كه توسط حضرت محمد (ص) توصیه شده است شامل شیر، خرما، گوشت گوسفند و نان جو است. در قرآن نیز به میوه هایی چون زیتون و خرما و انجیر اشاره شده است.
۱۳۹۲ چهارشنبه ۱۹ تير ساعت 08:07



*دکتر محسن پور

سراب فردا: با تبریک حلول ماه میهمانی خدا و آرزوی اینکه این توفیق را دریابیم که از فضایل معنوی و عرفانی این ماه بهره کافی ببریم

                   ماه رمضان ماهی است که در آن قران فروفرستاده شد(سوره بقره ایه ۱۸۵ )

با فضلیت ترین و با برکت ترین ماه ها رمضان است ماهی که خداوند درهای رحمت را بر بندگانش می گشاید و کلام او که کامل ترین برنامه هدایت و سعادت انسان است در این ماه بر پیامبر اسلام نازل شد .بی تردید روزه داری فرصتی مغتنم برای بازگرداندن تعادل و سلامت به بدن و اصلاح شیوه های نادرست زندگی است ....

در طب قدیم بقراط بیماران را با روزه داری درمان می کرد و ابن سینا فصلی از کتاب قانون را به مداوا و معالجه با روزه اختصاص داده است .....

تندرستی عطیه ای الهی است که خوشبختی انسان بدون آن میسر نیست .از این رو دین مبین اسلام همواره مسلمانان را به حفظ سلامت تن و روان تشویق نموده،کالبد انسان را امانتی از جانب خدا می داند که انسان در زندگی مادی از ا بهره می بردو به عنوان وسیله ای در راه رسیدن به هدف والای آفرینش که همانا وصال حق تعالی است از آن بهره می جوید ...پیامبر می فرماید: ارزش تندرستی خویش را بدانید پیش از آن که بیمار شوید ".

ماه مبارک رمضان فرصتی مغتنم برای بازنگری شیوه زندگی و برقراری تعادل در انست...در زمان روزه داری می آموزیم که چگونه برای عادات غذایی خود برنامه ریزی کرده و آن را مدیریت کنیم  روحیه خویشتن داری و تقوی را در خود تقویت کنیم و بر آن انظباطی منطقی حاکم نمائیم ......

 

ماه رمضان ماهی است که در آن قران فروفرستاده شد(سوره بقره ایه ۱۸۵ )  

چگونه روزه خود را افطار كنیم؟

افطار كردن یكی از زیبایی های روزه داری است كه در آن بركات فراوانی وجود دارد. در سنت پیامبر خدا تأكید فروان بر افطار كردن در وقت مقرر و بلافاصله پس از اذان مغرب شده است. افطار بهتر است با آب ولرم و خرما باز شود. خوردن شیر گرم و مقداری نان به همراه پنیر و سبزی و نیز سوپ یا آش رقیق بهترین غذا برای افطار است. گشودن افطار با آب جوشیده ولرم به دفع مواد سمی از ادرار و دستگاه تنفس كمك نموده، موجب سرحالی و سرزندگی فرد می شود. بدن انسان در زمان افطار همچنین نیاز به یك منبع انرژی به شكل گلوكز (قند خون)دارد كه سریعاً انرژی لازم را در اختیار بافت های بدن و خصوصاً سلولهای بافت های عصبی و مغز قرار می دهد. امروزه از نظر علمی نیز به اثبات رسیده است كه خرما كه نام آن به عنوان غذایی مقدس در قرآن كریم و نیز احادیث منقول از پیامبر (ص) آمده است یكی از بهترین غذاهایی است كه فرد روزه دار می تواند با آن روزه خود را بگشاید. این غذا منبعی عالی از قند ، فیبر و املاحی چون پتاسیم و منیزیم است. از پیامبر اسلام (ص) چنین نقل شده است:

«هرگاه كسی از شما روزه بود،‌ با خرما روزه بگشاید و اگر خرما نیافت با آب افطار كند، چرا كه آب پاك كننده است.»

در واقع غذاهایی كه در قرآن و احادیث نامی از آنها به میان آمده است ، غذاهایی متعادل ، سالم و منطبق بر نیازهای بدن هستند كه به تعادل عملكردهای بدن در طی ماه رمضان كمك می كنند. غذاهایی كه توسط حضرت محمد (ص) توصیه شده است شامل شیر، خرما، گوشت گوسفند و نان جو است. در قرآن نیز به میوه هایی چون زیتون و خرما و انجیر اشاره شده است.

به هر حال شخص روزه دار باید با غذایی سبك و در عین حال پر انرژی افطار نماید و از مصرف غذاهای حجیم ، برنج و غذاهای سرخ كردنی و غذاهای آماده بیرون (فست فود ها) اجتناب نماید، تا بدن آرام آرام خود را آماده شام كند.

یادآوری:

1- افطار را با‌ آب، خرما ، كشمش ، عسل و بطور كلی با یك قند طبیعی آغاز كنید. خوردن چای كم رنگ ، شیر گرم، فرنی و حلیم كم روغن نیز می تواند در آغاز افطار مناسب باشد.

2- سب زمینی آب پز ، سیفی جات پخته شده (برگ كلم، كرفس، كلم بروكلی، نخود فرنگی، هویج)، مقدار كم گردو ، شیربرنج، توت،‌ كره و عسل و تخم مرغ آب پز نیز غذاهای مناسبی برای افطار هستند.

3- زولبیا و بامیه ممنوع! مصرف این نوع شیرینی در وعده افطار سبب افزایش قند و چربی خون شده و عملاً مكانیزم تعادل چربی های بدن را كه در ابتدای بحث به ان اشاره نمودیم، خنثی می كند. لذا روزه داران گرامی باید از این گونه موارد بپرهیزند و به قندهای طبیعی بسنده نمایند.

4- با قند مصنوعی (قند، شكر، شكلات، شیرینی جات، زولبیا و بامیه) افطار نكنید.

5- در هنگام افطار از مصرف هرگونه غذاهای چرب پرهیز كنید.

6- هیچ گاه افطار را با آب سرد، غذاهای سرد و نوشابه های گازدار آغاز نكنید.

7- آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ كه حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می شود غذای مناسبی برای افطار نیست زیرا موجب سوء هاضمه و عوارض دیگر می شود. لذا بهتر است از مصرف آن خودداری نموده ، بجای آن از آش رشته رقیق و بدون روغن در وعده افطار استفاده شود.

 

اهمیت خوردن شام در روزده داری

شام به عنوان یکی از وعده های غذایی مهم در روزه داری باید مورد توجه روزه داران گرامی قرار گیرد .

از آنجا که طول شب در فصل تابستان کوتاه  است بهتر است که روزه داران عزیز کمی پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک که به آن اشاره نمودیم اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن دو لیوان چای کم رنگ ، یک لیوان شیر و حداقل دو عدد میوه (خصوصاً سیب با  پوست)نیز میل کنند . اما در پاییز خصوصاً زمستان که عموماً اذان مغرب حوالی ساعت 6 عصر گفته می شود بهتر است که روزه داران حدود 3 ساعت پس از خوردن یک افطاری سبک(خرما ، نان ، پنیر و سبزی)به صرف شام بپردازند.

شام می تواند در برگیرنده گوشت (گوشت سفید ، قرمز و ماهی) ، نان و غلات ، لبنیات ، سبزی جات و میوه ها باشد . میوه را بهتر است که در پایان شام یا کمی پس از صرف شام مصرف کرد تا هم باعث تسهیل در هضم غذا شده و هم از یبوست جلوگیری نماید.

برنج ، خورشتی که از چربی زیاد در طبخ آن استفاده نشده است ، سالاد و ماست ترکیبی مناسبی برای شام روزه داران محسوب می شود .



نام :
پست الکترونیکی :
نظر شما :